RSS

Heb je er genoeg van om elke keer weer naar deze blog te moeten surfen om te kijken of er iets nieuws op staat? Of vergeet je gewoon te kijken, maar ben je eigenlijk wel geinteresseerd in mijn schrijfsels?

Dan is RSS vanaf nu jouw nieuwe vriend! ;-)


Wat is RSS?
RSS is een bepaald bestandsformaat (XML voor de freaks onder ons) dat gebruikt wordt om webpagina's in te verpakken zodat andere websites of programma's die op een automatische manier kunnen tonen. RSS wordt dan ook heel veel gebruikt bij blogs of nieuws-sites om de inhoud van de berichten automatisch te kunnen ophalen.

Hoe kan RSS mij helpen?
RSS is vooral handig als je meer dan 1 blog of nieuws-site volgt. Want in plaats van dan naar elke website apart te moeten surfen om te kijken of er iets nieuws gepost is, kan je via 1 website of applicatie automatisch op de hoogte gebracht worden. Zo'n applicatie wordt een RSS-lezer genoemd en daarmee schrijf je je in op de RSS-feeds (zo noemen ze de automatisch aangemaakte RSS-bestanden) van jouw keuze.

Huh?
Om het wat concreter te maken: ik gebruik de RSS-lezer Google Reader om de blogs te lezen die ik wil volgen. Ik open dus elke dag even deze website, log in en krijg dan een mooit lijstje van alle blogs die ik volg. Daarin zie ik duidelijk op welke blogs iets nieuws gepost is en wat ik nog niet gelezen heb. Door op een titel van een post te klikken, kan ik het hele bericht lezen en zelfs doorklikken naar de website of blog zelf. Handig, he!

Ah, tof. En hoe die ik dat nu?
Wel, je kiest een RSS- lezer en schrijft je in (meestal moet je een gebruikersnaam en paswoord aanmaken). Daarna schrijf je je in op de blogs die je wil. Bij Google Reader kan je bijvoorbeeld simpelweg het web-adres van de blog ergens invullen en dan detecteert het programma automatisch de RSS-feed.


Of je kan op de blog zelf op het bovenstaande icoontje klikken, en dan krijg je meestal een scherm waarin je jouw type RSS-lezer kan kiezen.

Hieronder vind je een enkele RSS-lezers. Ik heb al met Bloglines en Google Reader gewerkt en was met alletwee tevreden. Omdat ik die van Google nog iets handiger vond, gebruik ik die momenteel.


En hier is een lijst met nog veel meer RSS-lezers...

Da's allemaal niks voor mij, hoor.
Geen probleem. Als je toch graag automatisch op de hoogte wordt gebracht van mijn schrijfsels, kan je bij elke nieuwe post een email in je inbox krijgen. Vul daarvoor rechts bovenaan op dit scherm je email-adres in.

Veel plezier ermee! En laat het me maar weten als je nog vragen hebt.